Eerste PolyCE handleiding voor circulaire productontwikkeling

Eerste PolyCE handleiding voor circulaire productontwikkeling vandaag uitgereikt aan Frans Timmermans
Met nieuwe EU-wetgeving in de maak, staan bedrijven voor grote uitdagingen om eraan te voldoen. Hoe begin je met circulariteit? Dit boek wijst de weg.

Hoe kunnen gerecyclede kunststoffen meer, en op een hoogwaardige manier, toegepast worden in consumentenelektronica? In 2017 begon een groep van Europese bedrijven, universiteiten, kennisinstituten en recyclers, een samenwerking om deze vraag te beantwoorden. Het resultaat van onderzoek en praktijktesten werd vertaald naar pragmatische richtlijnen. De eerste uitgave van het boek is vandaag overhandigd aan Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de European Green Deal.

Ontwikkelbureau Pezy Group, een van de Nederlands deelnemers in het consortium, ontwikkelde de ‘Drop-in Methode’ waarmee bedrijven, middels een stap voor stap aanpak, kunnen starten met circulaire productontwikkeling. Het boek maakt concreet hoe toe te werken naar eerste circulaire successen en hoe je producten creëert die beter geschikt zijn voor recycling en gemaakt zijn van zoveel mogelijk gerecyclede kunststoffen.

Het boek is een publicatie van de Europese Commissie en is als e-book gratis beschikbaar voor ontwerpers, engineers en ontwikkelaars via
https://pezygroup.com/en-gb/publications/circular-guidelines/


Uitdagingen in circulaire productontwikkeling

Eén van de grootste veranderingen die bedrijven in hun productontwikkeling moeten doorvoeren is het veranderen van lineair denken naar circulair’, aldus Thijs Feenstra, specialist in circulaire productontwikkeling en medeauteur van het boek. De ontwikkeling van nieuwe producten en de verwerking van afgedankte apparaten zijn nu twee werelden die niet goed verbonden zijn. Om circulaire producten te kunnen ontwerpen moet je deze twee als één gaan zien en behandelen. Dat is ook waarom er binnen het PolyCE project gekeken is naar alle aspecten van ontwikkeling, productie, gebruik en wat er gebeurt als het product afgedankt wordt. Waar we vervolgens op uitkwamen is dat er twee momenten zijn die bepalend zijn voor het circulair ontwikkelen; het moment waarop je het product klaar maakt voor productie en het moment waarop je het product ontwerpt voor recycling. De grootste barrière voor bedrijven en ontwerpers is hoe dit te ‘op te starten’.

De guidelines laten zien dat je klein kan beginnen en moet focussen op eerste successen en inzichten om stap voor stap deze circulaire verandering werkbaar te maken. De EC bereid op het moment nieuwe wetgeving voor (Circular Economy Action Plan) waarmee de industrie aan nieuwe producteisen op het gebied van recycling en hergebruik moet voldoen. De daarin gestelde doelen zijn vanuit duurzaamheidsperspectief van grote waarde, maar vormen tegelijkertijd een puzzel die veel bedrijven niet eerder gemaakt hebben. Dit boek wil iedereen laten zien dat - beginnen met, naast bezinnen hoe – een belangrijke eerste stap is.’

Pragmatische guidelines

De schrijvers van het boek zijn werkzaam bij Pezy Group en werken al jaren samen met bedrijven in productinnovatie. In de afgelopen 10 jaren hebben ze veel praktische kennis ontwikkeld in het ontwerpen met bio- en gerecyclede plastics. Door met materialen te experimenteren is er inzicht verkregen in de mogelijkheden en restricties. Tijdens het PolyCE traject hebben we gemerkt dat betrokken bedrijven en deelnemers uit de industrie enthousiast zijn over de guidelines. We hebben ze gemaakt voor en vanuit de praktijk, en dat blijkt nu net de juiste handvaten te geven die men nodigt heeft om te starten met circulair ontwerpen’. In de EU moet nog veel bereikt worden in bijvoorbeeld het goed en hoogwaardig inrichten van de recyclingstromen. Door als industrieproducten beter geschikt te maken voor recycling en hergebruik maken we een belangrijke stap om dit goed in te gaan richten.

De guidelines zijn online en kosteloos beschikbaar via
https://pezygroup.com/en-gb/publications/circular-guidelines/
10-06-21 (MJM)
Deel dit artikel via:

Leden LoginWachtwoord vergeten?
© Copyright 2023 PDMA.NL - All Rights Reserved.
Over PDMA.NL    Contact    Privacy    Disclaimer